S GASTRO BLOGA SWEETY & SPICY

Recept za kralja među zimnicama – ajvar

Na kruhu, uz meso, kao predjelo ili prilog glavnom jelu – ajvar ide uz sve! Kralj među jesenskim zimnicama jedna je od on teglica koje se prve potroše u mnogobrojnim domaćinstvima. Upravo zbog toga, na blogu Sweety & Spicy pronašli smo recept za najfiniji ljuti namaz od crvene paprike i patlidžana.
Image module

Sastojci:

7 kg crvene paprike (rog ili babura)

2 kg patlidžana

4-5 chilli papričica

5-6 žlica soli

1 glavica češnjaka

1 l suncokretovog ulja

Postupak:

Paprike operite i tako mokre stavite peći na 220 °C dok se koža ne počne odvajati od mesa i dok ne poprimi crne mrlje. Pečene paprike stavite u posudu i prekrijte folijom kako bi ih para opustila zbog čega će kasnije biti lakše skidati kožu (meni su stajale preko noći što nije loše jer su pustile veliku količinu vode, pa je kasnije trebalo kraće kuhati). Paprike zatim očistite od koštica i kože.

Patlidžane pecite također na 220 °C dok ne omekšaju te ih potom kao i paprike pokrijte, a nakon toga ogulite kožu.Još jednom procijedite paprike kako biste kraće kuhali ajvar!

U multipraktiku sameljite patlidžane i paprike te češnjak i chilli papričice (naravno broj ovisi o tome koliko ljuti ajvar želite, a također imajte na umu da odstranite koštice jer se u žilama i u njima nalazi najviše ljutine).

U dobivenu smjesu dodajte 0.5 l ulja i sol te sve kuhajte na srednje jakoj temperaturi uz neprestano miješanje i postepeno dodavanje ulja otprilike 1.5-3 h, dok ne dobijete kremastu smjesu.

Teglice sterilizirajte na 100 °C i napunite toplim ajvarom. Na vrh stavite žličicu ulja, zatvorite i ostavite u pećnici preko noći.

Gastrolab

Gastro lab je mjesto na kojem ‘kuhamo’ ideje, stvaramo kulinarske klasike, osmišljavamo jelovnike, upoznajemo sve face gastro scene, donosimo novosti i ‘krčkamo’ informacije.